De foto van maand is een keuze uit de foto's met een certificaat, deze foto's worden op de werkavond gekozen.

Foto van de maand

De FC '59 Delft is een vereniging met jonge en oude leden, die enthousiast met hun hobby bezig zijn.

Over Fotoclub ‘59 Delft

Aan de fotowand van Fotobister hangen tot 18 november foto’s van Johan Rimmelzwaan, lid van Fotoclub FC’59 te Delft.

Fotobister

9e Eigen werkavond 2017. Let op, van toepassing is: 1 serie (3 tot 5 foto's) en 1 enkel werk, of 2 enkele werken.

Eigen werkavond

Tijdens de 1e clubavond van het jaar noemde Roel de term 'Strijklicht'.

Strijklicht

Strijklicht is licht dat laag, bijna parallel op het onderwerp valt. Het accentueert de structuur van het onderwerp. Strijklicht geeft lange zachte schaduwen, dit in tegenstelling tot de schaduw van de zon, midden op de middag. Strijklicht geeft prachtige foto's. Er zijn fotografen die alleen fotograferen wanneer er strijklicht is. De gouden, warme kleuren, die met het menselijk oog waar te nemen zijn, zijn dan ook adembenemend. De zonnebundels die tegen zonsopkomst en zonsondergang laag vallen, worden in vaktaal beschikbaar licht genoemd. Dit als tegenhanger van kunstmatig licht. Kunstmatig licht van de flitslamp op een fototoestel of een lamp. Het licht van kunstlicht wordt vaak omschreven als hard licht. Net als het licht van de zon midden op de dag. De schaduwen zijn dan donker en strak omlijnd. Daar waar strijklicht juist zachte en mysterieuze schaduwen geeft.

Lichtrichting

De kant waar het licht vandaan komt noemen we de lichtrichting.
Strijklicht komt voor aan de andere kant waar de zon staat. Bij zonsopkomst is er strijklicht te zien in het westen en bij zonsondergang in het oosten.

Niet blij met strijklicht

De fotograaf of de wandelaar, is enorm blij met strijklicht maar niet iedereen is hier blij mee.
De stukadoor en de schilder zijn bijvoorbeeld niet blij met strijklicht. Het strijklicht, wat ook wel vallicht, vals licht of laag zonlicht wordt genoemd in deze beroepsbranche, maakt op muren kleine oneffenheden zichtbaar. Oneffenheden die zonder dit strijklicht niet zichtbaar zijn. Niet alleen komt strijklicht van de zon maar ook bestaat er indirect strijklicht. Wanneer schemerlampen langs wanden aangaan, kan ook van deze lampen strijklicht op muren vallen.